Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τι είναι το eSATA

Προέρχεται από τα αρχικά External Serial Advanced Technology Attachment ή eSATA είναι η εξωτερική διασύνδεση για την τεχνολογία SATA. Ανταγωνίζεται με το FireWire 400 και με το Universal Serial Bus (USB) 2.0 για να περέχει γρήγορη διασύνδεση για εξωτερικές αποθηκευτικές συσκευές.
Η τεχνολογία SATA αντικατέστησε το το πρώτυπο ΑTA ως η επόμενη γενιά εσωτερική επικοινωνίας για σκληρούς δίσκους (Hard Drives) Το πρωτόκολο SATA είναι πιο σύγχρονο από την τεχνολογία ΑΤΑ και παρέχει πιο μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.Τα καλώδια SATA πιο στενά και μπορούν να έχουν μήκος μέχρισ και 2 μέτρα, σε σχέση με τα παλιά παράλληλα καλώδια που είναι πολύ πιο φαρδιά και δεν μπορούν να είνα πάνω από 46,7 εκατοστά.


Το πρωτόκολο eSATA φτάνει μέχρι τρείς φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το USB 2 και FireWire 400, αλλά έχει και ένα μειονέκτημα, χρειάζεται την δική του τάση τροφοδοσίας, κάτι που δεν χρειάζεται στα άλλα δύο πρωτόκολλα. Παρόλλα αυτά είναι η καλύτερη επιλογή για εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. However, it is an excellent choice for external disk storage.
Σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα USB και FireWire, το eSATA δεν χρειάζεται να μεταφράσει τα δεδομένα μεταξύ του πρωτόκολου και του υπολογιστή. Το γεγονός αυτό βελτιώνει την ταχύτητα δεδομένων, ενώ γλυτώνει πόρους του συστήματος και εξαφανίζει την ανάγκη για έξτρα τσιπ για μείωση των πόρων.
Για επιταπέζιους υπολογιστές που δεν έχουν σύνδεση eSATA, μπορεί να προστεθεί κάρτα που παρέχει το πρωτόκολλο αυτό. Οι φορητοί (Notebooks) μπορούν να επίσης να χρησιμοποιήσουν μια PCI (Peripheral Component Interconnect) κάρτα. Η τεχνολογία eSATA δίνει την δυνατότητα σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκου SATA να χρησιμοποιηθούν ως εξωτερικοί σκληροί δίσκοι με την τεχνολογία SATA.
Η τεχνολογία SATA έχει ή SATA/150, έχει μέγιστη μεταφορά δεδομένων τα 150Megabytes ανά δευτερόλεπτο (MB/s) ενώ οι SATA II ή SATA/3Gba έχει μέγιστη μεταφορά δεδομένων τα 300 ΜΒ/s ή 3 Gbs/s. Ενώ αναμένεται το SATA/600 μέσα στο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: