Clustering έχουμε όταν δύο ή περισσότεροι υπολογιστές, εργάζοντε μαζί, και εμφανίζοντε σαν ΕΝΑΣ υπολογιστή. Ακούγεται παράξενο, όπως όλα που σχετίζοντε με το Virtualization, στην πορία όμως θα λυθούν οι όποιες απορίες.
Καταφεύγουμε στο clustering όταν επιθυμούμε
1) μεγάλη ΑΠΟΔΟΣΗ (High anailability) του συστήματος ή
2) ανοχή στο software π.χ αν ένας server βγεί εκτός λιτουργίας να αναλάβει έτερος.
Υπάρχουν αρκετές μορφές clustering
1) Failover, σε αυτή την περίπτωση το ένα node είναι ενεργό ενώ το άλλο είναι παθητικό.
2) Load balance, σε αυτή την περίπτωση και τα δύο nodes είναι ενεργά.
Προσπαθώ να ακουμπήσω τα highlighs ώστε να σας δώσω κάποια κίνητρα να ασχοληθήται με αυτή την περίπτωση και όχι να σας κουράσω.
Ο κάθε υπολογιστής στο cluster είναι και ένα node. Αν το σύστημα που δημιουργούμε έχει δύο nodes και για κάποιο λόγο το ένα παύσει να λειτουργεί τότε αυτόματα αναλαμβάνει το δεύτερο node.
Το σύστημά μας server-network μπορεί να πάθει ζημιά σε πολλά επίπεδα. Έτσι, κάνοντας Clustering με τον Vmware server, μπορούμε να πετύχουμε ένα καλό fault tolerance, δεν μπορούμε όμως να πετύχουμε αυτό που προσφέρουν πανάκριβες σουίτες προγραμμάτων, μπορούμε όμως να λύσουμε πολλά προβλήματα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Το clustering δεν συνεργάζεται ΚΑΛΑ με όλες τις εφαρμογές. Κατ’ αρχήν για να χρησιμοποιήσουμε clustering θα πρέπει η εφαρμογή να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να το υποστιρίζει να είναι αυτό που λέμε CLUSTER AWARE. Τέτοιες εφαρμογές συνήθως είναι DataBases, Web Servers, Email servers, File Servers. Τι κλειδί είναι η εφαρμογή να είναι cluster aware.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου